Linkovi

Ambasador SAD u Srbiji: U proteklih 15 godina, milijardu dolara pomoći Srbiji od SAD


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kyle Scottt ocijenio je da Srbija i SAD imaju odličan dugotrajan odnos, podsjećajući da se ove godine obilježava 100 godina od kada se zastava Srbije zavijorila ispred Bijele kuće.

On je za list "Politika" od ponedjeljka podsjetio je da su SAD među prvima uspostavile diplomatske odnose sa nezavisnom Srbijom, 1882. godine, dodavši da su SAD ponosne na dugogodišnje partnerstvo s građanima Srbije i da se raduju nastavku saradnje u budućnosti.

"Tokom i nakon Prvog svjetskog rata, predsjednik Woodrow Wilson je snažno podržavao Srbiju, a ove godine proslavićemo stogodišnjicu njegove odluke da se srpska zastava vijori nad Bijelom kućom. Naše nacije su stajale rame uz rame u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, a naše jako partnerstvo nastavilo se nakon rata", rekao je Scott.

Ambasador je naveo da je Srbija proglasila integraciju u EU kao strateški cilj što SAD otvoreno i dosljedno podržavaju.

"Američki programi pomoći Srbiji fokusiran su na reforme koj će pomoći da ona ispuni kriterijume za pridruživanje EU, a to će poboljšati život srpskog naroda kroz jačanje vladavine zakona i povećanjem mogućnosti", kazao je ambasador.

On je rekao da će Srbija, zadovoljavajući te kriterijume za pristupanje EU, usvojiti i sprovesti politike koje promovišu prosperitet zemlje i jačaju vrijednosti EU.

"Naše partnerstvo uključuje blisku saradnju sa srpskim zvaničnicima radi jačanja demokratskih institucija, unaprjeđenja pravosudne reforme, borbe protiv korupcije, poboljšanja poslovnog okruženja i izgradnje kapaciteta srpske vojske kroz zajedničku obuku i vježbe", rekao je Scott i dodao da su SAD obezbjedile gotovo milijardu dolara pomoći Srbiji za proteklih 15 godina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG