Linkovi

EU: Očekujemo ekspeditivno usvajanje strateškog dokumenta o ruralnom razvoju BiH


Poljoprivreda, još jedna žrtva politike
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Poljoprivreda, još jedna žrtva politike?

Naredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 17.01.2018. a Vijeće ministara BiH je sa zadnje sjednice u prošloj godini, prema Parlamentu je uputilo prijedlog usaglašen među vladama BH entiteteta i distrikta Brčko.

Iako je ranije predstavljen rok za usvajanje strategije o ruralnom razvoju bio kraj 2017., Delegacija EU u BiH nada se da bi ovaj korak mogao biti gotov u januaru 2018.

U njihovom saopćenju stoji da "Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH pozdravljaju usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine od strane Vijeće ministara, uz podršku entitetskih Vlada i Vlade Brčko distrikta.

Ovaj Strateški plan za cijelu zemlju će dodatno povezati sektore sigurnosti hrane, veterinarstva, fitosanitarne kontrole i ruralnog razvoja, neophodne za sveukupni održivi ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Ovo su i dobre vijesti za poljoprivrednike i proizvođače koji će imati koristi od dosljednijeg i strateškog pristupa u ovom važnom sektoru.

Usvajanjem strategije, Bosna i Hercegovina će napokon biti u mogućnosti da koristi daljnju podršku Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju. Nakon što strategiju usvoji i Parlament BiH, otvorit će se vrata za finansijsku podršku u okviru IPA-e II (2018 -2020) i za daljnju pomoć EU reformskom procesu.

Očekujemo ekspeditivno usvajanje ovog važnog strateškog dokumenta od strane Parlamenta BiH. To će dovesti ne samo do više prihoda za bh. poljoprivrednike, već i prilika za radna mjesta i ulaganja.

Evropska unija je spremna da nastavi raditi sa svim relevantnim akterima da dodatno podrži poljoprivredu i ruralni sektor, koji su od vitalne važnosti za održivi ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Pitanje državne poljoprivredne strategije neuspješno se rješava niz godina a usljed toga BiH je do sada nepovratno izgubila 150 miliona Eura raspoložive pomoći poljoprivrednom sektoru.

U slučaju usvajanja strateškog dokumenta u Parlamentu BiH, otvara se mogućnost od 30 miliona Eura godišnje pomoći poljoprivrednicima u BiH za naredne tri godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG