Linkovi

BiH

FREDERICA MOGHERINI: 2018. godina presudna za Balkan


Frederica Mogherini za premijerima zemalja zapadnog Balkana, 18. decembar 2017.
Frederica Mogherini za premijerima zemalja zapadnog Balkana, 18. decembar 2017.

Visoka predstavica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da je 2018. presudna godina za Balkan u smislu konsolidiranja reformskog puta.

Mogherini je u svom blogu napisala da će učvršćivanje reformskog puta na Balkanu, kako bi te promjene postale nepovratne, biti važno ne samo za region, nego i za cijelu Europu.

Ona je ocijenila da prethodna godina nije bila laka za Balkan i podsjetila da je obišla šest glavnih gradova te regije u najtežim trenucima.

Mogherini je naglasila da je, zahvaljujući hrabrim odlukama i određenom zajedničkom radu, većina tih kriza riješena.

"Put ka reformama je ponovo pokrenut (iako ima još mnogo posla), a kompas europskih integracija pokazuje taj put", napisala je visoka predstavnica EU.

Među momentima koji su, prema njenom mišljenju, obilježili 2017. godinu su obilježavanje 60. godišnjice EU, pokretanje europske obrane, suradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samt Istočnog partnerstva, potpora EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i ostali.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG