Linkovi

BiH

RATNI ZLOČIN: Četiri optužnice protiv 14 osoba


Zgrada Tužilaštva i Suda BiH
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je danas četiri optužnice za ratne zločine protiv ukupno 14 osoba. Optužnice obuhvataju genocid u Srebrenici, te zločine na području Ključa, Prijedora i Ilijaša.

Optužnica za genocid vezuje se za ratnog ministra policije u Republici Srpskoj Tomislava Kovača, koji, prema pisanju Slobodne Evrope, živi u Beogradu.

Kovač je državljanin BiH i Srbija. Svoje državljane koji optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine Srbija ne izručuje BiH, niti obratno. Policijske snage pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama.

Zločini u na području Ključa

Tužilaštvo je danas optužilo i Zorana Adamovića, također državljanina Srbije, kojem je na teret stavljen stavljeni zločini na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, učestvovao u u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Gornji Kamičak, prisilnom nestanku jednog civila iz mjesta Krasuje, kao i zlostavljanje i ranjavanje jednog civila u mjestu Donji Kamičak.

Progon iz Zecova

Danas je objelodanjen i optužnica protiv Miodraga Vujičića zbog zločina na području Prijedora.

Prema Tužilaštvu BiH, Vujičić je počinio zločine u selu Zecovi u ljeto 1992. godine. U okviru progona nesrpskog stanovništva iz Zecova ubijeno je više od 150 osoba, među kojima su žene, djeca i starci.

U vrijeme zločina Vujičić je bio pripadnik 43. prijedorske brigade. I on je državljanin Srbije.

Sinhronizovani napad na Čemerno

Zbog zločina nad Srbima u selu Čemerno kod Ilijaša, na optužnici Tužilaštva BiH našlo se 11 osoba.

„U sinhroniziranom napadu na selo, u mjesecu lipnju 1992. godine, počinjeno ubojstvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je optužilo nekadašnje pripadnike Armije BiH, Teritorijalne odbrane i policije – Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad Sikira, Benjanim Sikira, Haris Sikira, Enes Durak, Mirad Bešlija, Nusret Bešlija, Mirzet Bešlija i Hamdija Spahić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG