Linkovi

BiH

Optužnica za genocid protiv ratnog ministra policije RS


Memorijalni centar Potočari

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kovač (1959), rođen u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije, optužen je da je za vrijeme napada srpskih snaga na zaštićene zone Srebrenica i Žepa, kao komandant Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima nad Bošnjacima, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekte Zemljoradničke zadruge "Kravica", Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju "Branjevo", kao i lokacije u Sandićima, Konjević polju i ostale lokacije na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač tereti se da je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Kovač je poslije rata u BiH otišao u Srbiju, gdje i sada živi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG