Linkovi

BiH

Optužnica za genocid protiv ratnog ministra policije RS


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kovač (1959), rođen u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije, optužen je da je za vrijeme napada srpskih snaga na zaštićene zone Srebrenica i Žepa, kao komandant Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima nad Bošnjacima, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekte Zemljoradničke zadruge "Kravica", Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju "Branjevo", kao i lokacije u Sandićima, Konjević polju i ostale lokacije na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač tereti se da je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Kovač je poslije rata u BiH otišao u Srbiju, gdje i sada živi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG