Linkovi

BiH

BiH: Zbog neusvajanja budžeta za 2018, država i entitet Federacija u Novoj Godini funkcioniraće u režimu privremenog finansiranja


Journalists, Sarajevo, BiH
Journalists, Sarajevo, BiH

Budući da parlamenti nisu usvojili budžete za narednu godinu državne i instucije entiteta FBiH od 01.01.2018. funkcioniraju prema odlukama o privremenom finansiranju.

Vijeće ministara BiH odluku o privremenom finansiranju institucija BiH donijelo je danas a odluka je na snazi do marta naredne godine, do kada bi državni Parlament morao usvojiti budžet za 2018.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije prekinuta je prije glasanja o budžetu, pa će tako i entitetske institucije nakon Nove Godine raditi prema odluci o privremenom finansiranju.

Zastupnici iz HDZ-a i HDZ 1990 nisu došli na sjednicu a o argumentima su izdali saopćenje. Ne žele, pišu, vanrednu sjednicu prije nego bude završena prethodno započeta, redovna.

Na dnevnom redu prekinute sjednice su Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, te budžet za narednu godinu.

Na listu je naknadno uvršten i zakon koji će urediti poseban način obračuna penzija policijskim službenicima koji su bili nezadovoljni rješenjima predviđenim zakonom o PIO / MIO osiguranju.

Do kraja godine, nijedan od domova federalnog parlamenta nema više zakazanih sjednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG