Linkovi

OPTUŽNICE ZA RATNE ZLOČINE: Ubistvo četiri civila u Zvorniku, silovanje u Višegradu


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića za zločine nad civilima u mjestu Karakaj kod Zvornika. SUD BiH potvrdio je optužnicu protiv Vuka Ratkovića za silovanja u Višegradu.

TUŽILAŠTVO BIH: Podignuta optužnica protiv Dalibora Maksimovića

Dalibor Maksimović je optužen da je kao pripadnik Teritorijane odbrane (TO) Milići, u mjestu Karakaj, u objektu „Standard“ ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti, prenosi BIRN BH.

„Tijela ubijenih civila, pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

SUD BIH: Potvrđena optužnica protiv Vuka Ratkovića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 19. decembra 2017.godine optužnicu koja optuženog Vuka Ratkovića tereti za krivično djelo zločini protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Vuk Ratković u vremenskom periodu od početka mjeseca juna 1992. godine do kraja prve polovine mjeseca januara 1993. godine u Višegradu, kao pripadnik – vojnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske,postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

Odredbe Žebevske koncenciej za koje se tereit Ratković, posebno štite žene protiv svakog napada na njihovu čast, a naročito protiv silovanja i svakog napada na njihovu stidljivost.

U optužnici je navedeno da je optuženi u više navrata prisiljavao civila ženskog pola srpske nacionalnosti upotrebom sile na seksualni odnos, jer je udata za civila bošnjačke nacionalnosti.

Žrtva je u braku imala dvoje djece, maloljetnog sina i kćerku, čiji suprug i maloljetni sin su prethodno zbog straha za njihove živote napustili Višegrad, dok je oštećena „VR-1“ sa maloljetnom kćerkom ostala živjeti u Višegradu, stoji u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG