Linkovi

BiH

Ispunjenjem još nekoliko uslova do 148 miliona kredita MMF-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ukoliko Bosna i Hercegovine (BiH) ispuni još nekoliko uslova, Međunarodni monetarni fond mogao bi početkom iduće godine odobriti oko 148 miliona maraka.

Iz MMF-a je saopćeno da su postigli sporazum sa vlastima BiH koji će omogućiti isplatu kredita, ali da je ispunjeno nekoliko uslova u posljednje vrijeme.

“Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a”, rekao je Nadeem Ilahi, šef misije MMF-a za BiH.

Procjene BH Telecoma i HT Mostar

Izjava Ilahija uslijedila je nakon što je misija MMF-a protekle sedmice posjetila zemlju. Od vlasti u BiH, kako je saopćeno iz MMF-, očekuje se da ispunjene još nekoliko uslova u narednom periodu.

„Očekuje se će Parlament Federacija BiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade Federacije BiH se očekuje pokretanje temeljite procjene za BH Telecom i HT Mostar”, kazao je Ilahi.

Kredit MMF-a služi za popunjenje entitetskih budžeta.

Dug od 11,7 milijardi maraka

Zaduženost BiH je manja u prvoj polovini ove godine u odnosu na kraj prošle godine, proizilazi iz Informacije Ministarstva finansija i trezora BiH.

Zaključno sa 30. junom 2017. godine, dug je manji za oko 389 miliona maraka i iznosi 11,7 milijardi maraka.

Pored kredita MMF-a, u narednoj godini planirana su i nova zaduženja poput kredita za izgradnju cesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG