Linkovi

BiH

TUŽILAŠTVO BIH: Optužnice za silovanja u Foči i Bratuncu te zločine u Srednjoj Bosni


U jednom danu podignute su tri optužnice za ratne zločine. U Foči, Srednjoj Bosni i Bratuncu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milomira Davidovića za silovanja i seksualna zlostavljanja u Foči u ljeto 1992. godine, javlja Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Davidović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), početkom jula 1992. godine na području Foče učestvovao u silovanju i zlostavljanju više žena.

“Nakon što su srpske snage zarobile više žena bošnjačke nacionalnosti u jednom selu na području općine, koje su potom nezakonito zatvorene u Srednjoškolski centar u Foči, Davidović je, za što se tereti, u dva navrata zajedno s drugim osobama učestvovao u silovanju i zlostavljanju tri žene”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Optužnica protiv Davidovića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su krivične radnje opisane u optužnici povezane s ratnim zločinima za koje je optužnice podizalo i Haško tužilaštvo.

Srednja Bosna

Optužnica je podignuta i protiv trojice bivših pripadnika Armije RBiH koji se terete za ratni zločin protiv civilnog, hrvatskog stanovništva.

Tužilac posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Hamde Petaka, zv. "Hamdija", rođenog 1962. godine u Novom Travniku, Ismeta Zeca, rođenog 1958. godine u Novom Travniku i Ejuba Haskića, zv. "Juka", rođenog 1965. godine u Novom Travniku.

Optuženi se terete da su u periodu od oko 4 mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, koji su bili protivpravno zarobljeni u objektima za zarobljavanje u mjestu Šenkovići.

Optuženi se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške fizičke i psihičke ozljede žrtvama.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Bratunac

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Stjepanović Novaka za kojim je raspisana međunarodna tjeralica na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, tijekom 1992. godine, u mjesecu lipnju 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva, žena mlađe dobi, bošnjačke nacionalnosti, prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, optuženi prijetnjom po život oštećene i uz upotrebu sile, počinio nad oštećenom silovanje i seksualno zlostavljanje, što je ostavilo izuzetno teške fizičke i psihičke ozlijede na oštećenu, jer se radilo o osobi mlađe životne dobi.

S obzirom da je protiv optuženog Stjepanovića, na snazi još jedna optužnica Tužiteljstva BiH i da se nalazi u bjekstvu i prema dostupnim saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za optuženim je na zahtjev Tužiteljstva BiH raspisana međunarodna tjeralica i u narednom periodu poduzet će se aktivnosti sa ciljem njegovog lociranja i procesuiranja, javlja Radio Slobodna Evropa

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG