Linkovi

BiH

Inzko na godišnjicu presude Sejdić - Finci: Diskriminacija je neprihvatljiva. Svaka nova godina neprovođenja je mrlja na BiH.


“Od 2009. godine, svaki 22. decembar je tužan dan za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Tog dana obilježava se još jedna godina u kojoj je značajan dio bh. stanovništva ostao uskraćen za osnovno pravo – pravo da se kandidira na izborima i bude adekvatno zastupljen u Predsjedništvu i Domu naroda BiH", navodi se na početku saopćenja OHR-a.

Ta presuda podsjeća BiH na obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava na učestvovanje u javnom i političkom životu, bez ikakvog oblika diskriminacije. Sve drugo je neprihvatljivo.

“Još jednom moram podsjetiti vlasti BiH na obavezu da Ustav BiH i izborne odredbe usklade sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. Ista poruka još jednom je upućena i sa posljednjeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira,” rekao je visoki predstavnik.

Inzko je zaključio da “svi građani imaju pravo na jednak odnos bez obzira na njihovo etničko ili vjersko porijeklo, politička ili druga uvjerenja, spol, seksualnu orijentaciju, starosnu dob ili obrazovanje. Politički lideri tvrde da žele da BiH bude savremeno, inkluzivno i tolerantno društvo. Da bi se to desilo, sve kockice te slagalice treba da dođu na svoje mjesto.”

“Kao članica Vijeća Evrope i zemlja koja je uključena u proces stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom unijom, BiH ima obavezu da riješi ovo pitanje. Ono neće nestati. Ali prije svega, lideri treba da pokažu svim građanima BiH da rade u njihovom najboljem interesu. Biće dovoljno vremena da urade pravu stvar prije općih izbora 2018., i to treba iskoristiti,” zaključio je visoki predstavnik, a stoji u saopćenju Ureda Visokog prestavnika za BiH (OHR).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG