Linkovi

BiH

FIPA: Slovenija četvrti najveći investitor u BiH


FIPA - Slovenija
FIPA - Slovenija

Ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac je istakla da je od ukupnog iznosa slovenačkih investicija u svijetu, 10% investirano u BiH.

Slovenija zauzima 4. poziciju na ljestvici zemalja stranih investitora u BiH sa uloženih 486 miliona eura, ili 7,3% od ukupnog iznosa stranih investicija u BiH, stoji u saopćenju Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA). Najznačajnije slovenačke investicije su Petrol, Droga Kolinska, Perutnina Ptuj, NLB, Telekom Slovenije.

Ispred Slovenije na listi zemalja najvećih investitora su Austrija, Hrvatska i Srbija.

Ohrabruje činjenica, piše FIPA, da se ulaganja iz Slovenije nastavljaju za razliku od prethodnih godina kada su bila u velikoj mjeri usporena. Tokom 2016. godine, Slovenija je investirala 42,1 milion KM, te 15,5 miliona KM u 2017.

Na sastanku sa rukovodstvom FIPA, Ambasadorica Bukinac je istakla da je od ukupnog iznosa slovenačkih investicija u svijetu, 10% investirano u BiH. Također je naglasila da će Slovenija u narednoj godini između ostalog raditi na jačanju turističkog i kulturnog povezivanja sa BiH.

Razgovarano je i o privrednoj konferenciju koju ambasada BiH u Ljubljani planira organizirati u prvom tromjesečju 2018. godine sa ciljem predstavljanja BiH i mogućnosti za ulaganje slovenačkim privrednicima, navodi se u saopćenju Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

Pogledajte grafički prikaz stranih investicija u BiH u periodu od sedam godina.

izvor: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG