Linkovi

BiH

SIPA: U Han Pijesku i Vlasenici trojica uhapšenih zbog ratnih zločina


State Investigation And Protection Agency (SIPA)
State Investigation And Protection Agency (SIPA)

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (20.12.2017. godine) na području Han Pijeska i Vlasenice slobode lišili tri osobe.

Dvije osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 171. KZ BiH „Genocid“, a jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 172. KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“, u mjestu Tišća (lokalitet Luke), općina Vlasenica, tokom 1995. godine.

Riječ je o Kosorić Miletu, (1953.) nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS, Garić Radetu, (1974.) nekadašnjem komandiru Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS i Tešić Momčilu, (1963.) nekadašnjem vojnom policajcu Vlaseničke brigade VRS.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog kaznenih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu julu 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Po naredbama Suda BiH policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte koje koriste osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, stoji u saopćenju SIPA-e.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG