Linkovi

BiH

BiH: Planovi za nove izvore gasa


Razvojni projekti prirodnog gasa
Razvojni projekti prirodnog gasa

Potpisom Memoranduma o razumijevanju INA i BH-Gas usaglasili su se o zajedničkim ciljevima te dogovorili saradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim gasom u Bosni i Hercegovini (BiH) kao i na stvaranju preduslova za isporuku prirodnog gasa iz transportnog sistema Hrvatske u transportni sistem BiH.

Dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim gasom na tržištu BiH između Ine i BH-Gasa podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke prirodnog gasa nakon što se za to ostvare preduslovi, odnosno povežu transportni sistema dviju država.

U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s gasnim sistemom Republike Hrvatske na tri mjesta.

DIREKTOR BH-GAS-a: Moramo napraviti alternativu ruskom gasu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Na sjeveru BiH bi se gasnisistema dviju zemalja povezali gasovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu gasovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu gasovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać.

Istovremeno, a neovisno od buduće povezanosti gasnihsistema dvije zemlje, istražit će se mogućnost isporuke gasa i preko postojećih transportnih sistema susjednih zemalja.

Prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju direktor BH-Gasa Jasmin Salkić je izjavio: „Time bi se omogućila diversifikacija izvora i pravaca snabdijevanja BiH prirodnim gasom. Strategija razvoja gasnog sektora BiH je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s gasnimsistemom Hrvatske što za cilj ima integraciju BiH u regionalno i evropsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa.“

INA je iskazala spremnost dostaviti BH-Gasu procjenu prodajne cijene prirodnog gasa u BiH kako bi se izradili elaborati o isplativosti potrebni za kreditiranje projekata od strane međunarodnih finansijskih institucija. U slučaju potrebe, INA će svojim znanjem i iskustvom pomagati BH-Gasu u razvoju gasnog sistema na području BiH.

Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina je izjavio: „Naša uspostava partnerskih odnosa s BH-Gasom na razvoju plinskog sustava BiH značajno će doprinijeti i sigurnosti opskrbe zemlje prirodnim plinom. Također, ovi projekti prate energetske odredbe Europske unije i značajno doprinose stvaranju integriranih plinskih sustava s državama u regiji.“

U okviru Memoranduma dogovoreno je da će intenzitet saradnje uvažavati direktive i uredbe Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope te pravne stečevine Evropske unije iz područja energetike.

(Preneseno saopćenje BH-gasa)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG