Linkovi

BiH

Šest uhapšenih zbog ratnih zločina u mjestu Čemerno


Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (19.12.2017. godine) na području općina Kakanj i Ilijaš slobode lišili šest osoba zbog ratnog zločina.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnog zločina, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata, u mjestu Čemerno,općina Ilijaš, tokom 1992. godine.

Radi se zločinu u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16 a najstarija više od 80 godina, a među kojima je bilo i oko 10 žena.

Uhapšeni su Teufik Turudić, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, Hamdija Spahić i Senad Sikira, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Teritorijalne odbrane (TO) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) iz Kaknja, Ilijaša i Breze, učestvovali u napadu na selo Čemerno.

“Zločin u Čemernom predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Turudić te Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, Spahić i Sikira osumnjičeni su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, organizovanje i poticanje na činjenje ratnih zločina, protivzakonito ubijanje i ranjavanje neprijatelja, te povrede zakona i običaja ratovanja.

Osobe lišene slobode privedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG