Linkovi

BiH

Zatvorske kazne za šverc oružja u Italiju


Sud BiH
Sud BiH

Državni sud osudio je Elvisa Tahirovića na tri, a Besima Tahirovića na tri i po godine zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom iz BiH u Italiju.

Elvis i Besim Tahirović su proglašeni krivima što su od marta do novembra 2016., u cilju pribavljanja koristi, učestvovali u posredovanju i prometu oružja ili vojne opreme koje je u četiri navrata prevezeno preko graničnog prijelaza Izačić i prodano njima poznatoj osobi u italijanskom gradu Napulju, izvještava BIRN BH.

U presudi stoji da je Besim Tahirović učestvovao u prijevozu preko granice četiri automatske puške i dva pištolja, a oružje je u Napulju prodato po cijeni od 500 do 600 eura po komadu, dok je Elvis Tahirović bio posrednik u nabavljanju oružja u BiH.

Prema presudi, planirali su u Italiju prebaciti još dvije puške s dva okvira, nabavljene na Palama po cijeni od 300 maraka po komadu, ali su ih u tome spriječili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tahirovići su oslobođeni krivnje da su djela počinili u sastavu organizovane grupe, uz obrazloženje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Nenada Šelede da su optuženi djelovali u svojstvu saizvršilaca bez prethodnih instrukcija organizatora grupe iz Italije i bez podijeljenih uloga i zadataka.

Od Besima Tahirovića je oduzeta imovinska korist u iznosu od 1.100 eura koja je pribavljena izvršenjem djela, te dvije puške i okviri s municijom.

U kraćem obrazloženju presude, sudija Šeleda je rekao da je Sud cijenio zapisnike iz istrage u kojima su optuženi priznali dio djela koji im je stavljen na teret.

“Neovlašteni promet oružjem predstavlja opasnost za mir i sigurnost svake države i međunarodne zajednice, a posebno uzimajući u obzir napore BiH za pridruživanje Evropskoj uniji”, dodao je Šeleda.

Istakao je i da je Sud zaključio da je Elvis Tahirović postupao s direktnim umišljajem kada je odlazio na mjesta za nabavku oružja, dok je Besim Tahirović u više navrata izvozio i prenosio oružje.

Sud je, kako je kazao sudija Šeleda, imao u vidu svrhu kažnjavanja, količinu kriminalne aktivnosti i što je zaprijećena kazna za ova djela od tri godine zatvora.

“Od olakšavajućih okolnosti su cijenjene činjenice što se radi o osobama mlađe životne dobi, korektnog držanja tokom postupka, i njihove materijalne situacije, a otežavajuća okolnost je ta što je Elvis Tahirović osuđivan u dva navrata”, naveo je sudija Šeleda.

S Tahirovićima je ranije bio optužen i Saša Denić, ali je on osuđen na godinu zatvora nakon što je s Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG