Linkovi

21. decembra, nakon 24 godine rada biće zatvoren Haški tribunal


Haški sud
Haški sud

Nakon 24 godine rada zvanično će biti zatvoren Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji

Zvanična ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda održaće se 21. decembra 2017. u prestižnoj sali Ridderzaal, smještenoj u okviru Nizozemskog parlamenta u Haagu.

Kralj Willem-Alexander od Nizozemske, i generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres potvrdili su svoje prisustvo na ovom važnom skupu kojim će se obilježiti zvanično zatvaranje MKSJ-a nakon više od 24 godine rada.

Drugi gosti uključuju predstavnike diplomatskog kora, međunarodnih sudova i međunarodnih krivičnih sudova i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnike udruženja žrtava iz bivše Jugoslavije, te izvestan broj zaposlenih na MKSJ-u i predstavnike akademske zajednice i civilnog društva.

Međunarodni sud je takođe uputio pozivnice svim bivšim sudijama, tužiocima i sekretarima MKSJ-a da prisustvuju ovoj, kako je navedeno, istorijskoj prilici.

Tri dana prije zatvaranja, 18.12. planiran je jednodnevni simpozijum, pod nazivom “Pogledati u prošlost, okrenuti se budućnosti: završni osvrt na MKSJ”.

Simpozij će biti održan na kampusu Leidenskog univerziteta u Haagu, i osmišljen je kao dinamičan skup koji navodi na razmišljanje, koji će uključivati više panel-diskusija.

Među govornicima i učesnicima ovog skupa naći će se predstavnici akademske zajednice, međunarodni stručnjaci, sudije i pravnici sa MKSJ-a i drugih pravosudnih institucija, predstavnici diplomatskog kora kao i akteri iz regiona bivše Jugoslavije.

Za 24 godine rada pred Tribunalom je optuženo 161 lice, a osuđeno njih 90. Više o statistiskama rada Tribunala u infografici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG