Linkovi

BiH

Kina novi veliki igrač u BH dvorištu


TE Kamengrad
TE Kamengrad

Milijardama investicija koje namjerava ulužiti u BiH, Kina se pojavljuje kao bitan geopolitički igrač na prostoru Bosne i Hercegovine.

POTPISAN UGOVOR: Kinezi ulažu više od milijardu maraka u termoelektranu Gacko 2
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Najavljena kineska investicija izgradnje termoelektrane Kamengrad kod Sanskog Mosta, ukoliko se realizira, biće jedna je od najvećih u istoriji Bosne i Hercegovine.

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine projekat je još 2016. godine proglasila strateški važnim te smatra da "će doprinijeti u velikoj mjeri ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine, te će imati veliki uticaj na zapošljavanje."

Kina u okviru programa 16+1 planira u BiH investirati ukupno 3 i po milijarde dolara. Najveći dio kineskih investicija dolazi u entitet Republika Srpska.

Energetska kompanija "Sino-hidro" i "Eksim banka" potpisali su, 1,4 milijarde eura vrijedan, ugovor o izgradnji autoceste Banja Luka - Mliništa.

Kineska kompanija Dongfang gradit će i Blok 1 TE Banovići vrijednosti oko 300 miliona dolara.

Paralelno sa poslovnim, administracije Kine i BiH rade i na uspostavljanju turističkih kanala.

Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine omogućio je da od naredne godine građani dvije zemlje mogu bez viza putovati na period do 90 dana.

Uspostavljanje bezviznog režima za putovanja građana BiH i Kine, značajno će poboljšati odnose između dvije zemlje, a posebno će unaprijediti turističku i poslovnu saradnju, ocijenila je ambasadorica Kine u BiH Chen Bo.

Kineska ambasadorica i ministar sigurnosti BiH
Kineska ambasadorica i ministar sigurnosti BiH

„Nakon ratifikacije ovog sporazuma, očekujemo dolazak velikog broja turista i poslovnih ljudi iz Kine i zajedno treba da napravimo dobar ambijent za njihov boravak u BiH, kazala je ambasadorica Kine Chen Bo. Između ostalog, planirano je uspostavljanje zajedničkih policijskih patrola tokom turističke sezone, što će povećati osjećaj sigurnosti kod gostiju iz ove zemlje", stoji u saopćenju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, uvoz roba iz Kine je zadnjih godina deset puta veći od izvoza roba iz BiH u tu zemlju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG