Linkovi

Imigranti u Sjedinjenim državama uče kako tražiti posao


Procjenjuje se da više od milion imigranata sa diplomom koledža koji žive u Sjedinjenim državama imaju poslove koji ne zahtijevaju puno vještina. Ali oni imaju poteškoća da nađu posao u svojoj profesiji, uključujući I američku tehnološku industriju, kojoj su uveliko potrebni radnici sa vještinama. Jedan specijalni poslovni sajam tehnološke industrije je ove sedmice u San Franciscu spojio izbjeglice I novopridošle imigrante sa potencijalnim poslodavcima. Izvještava novinarka Glasa Amerike Michelle Quinn.

U Silikonskoj dolini, poslovni sajmovi su uobičajeni. Ali ovaj je bio poseban. 50 novopridošlih imigratana I izbjeglica iz zemalja kao što su Rusija, Iran I Eritreja su tražili posao. Khaled Turkmani je došao iz Sirije sa diplomom kompjuterskih nauka. U prvih devet mjeseci boravka u San Franciscu, radio je niskorazredne poslove, prodavao cipele, sastavljao namještaj, radio na razvoju web stranica za $10 po satu.

Bilo je bolno znati da sam radio isti posao za kojeg bi neko drugi ko je rođen ovdje bio plaćen $50 po satu. Ali za mene je posao posao, kaže Khaled.

On ima azil I prošao je kroz program Upwardly global, što je organizacija koja podučava obrazovane imigrante I izbjeglice kako tražiti posao u profesiji u Sjedinjenim državama. On je tu naučio američki stil povezivanja sa ljudima I sada radi kao menadžer internet tehnoloških projekata.

Emmanuel Iman, još jedan čovjek sa diplomom koji radi za istu organizaciju, kaže da sasvim male stvari dovode do velike razlike kada je u pitanju traženje posla u Sjedinjenim državama.

Ovdje u Sjedinjenim državama od vas se očekuje da gledate nekoga direktno u oči. I kada nekoga upoznate, morate se čvrsto rukovati. Sve su to pokazatelji samouvjerenja.

Iman, Nigerijac, kaže da novopridošli imigranti koji traže posao moraju naučiti novi način vođenja razgovora.

Oni kažu tim, grupa, kompanija, organizacija. U Sjedinjenim državama je sasvim drugačije. Oni kažu,” ja sam to postigao”.

Ivan Vislov, ruski imigrant koji je na poslovni sajam došao sa suprugom, očekivao je da će pronalaženje posla u tehnološkoj industriji biti lako kada je prije šest mjeseci došao u Silikonsku dolinu.

Mi smo obrazovani proizvodni menadžer I poslovni analitičar u tehnološkoj industriji I zato smo došli u San Francisco I Silikonsku dolinu, jer je to centar thenološke industrije I tu ima sjajnih tehnologa, kaže Ivan.

On planira održati kontakt sa kompanijama Yelp, TaskRabbit I drugim I upoznati ljude na poslovnim sajmovima, jer to jednostavno mora uraditi. Za njega, odustati - nije opcija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG