Linkovi

NEW YORK: Ekplozija na Manhattanu, četiri osobe povrijeđene, osumnjičeni u pritvoru


Policajci i vatrogasci blokirali ulice nakon eksplozije autobuskom terminalu Port Authority u New Yorku, 11. decembar 2017.
Policajci i vatrogasci blokirali ulice nakon eksplozije autobuskom terminalu Port Authority u New Yorku, 11. decembar 2017.

Policija New Yorka obavijestila je da je osumnjičeni u pritvoru nakon eksplozije na autobuskoj stanici na Manhattanu u ponedjeljak ujutro. Osumnjičeni je identifikovan kao 27-godišnji uzbekistanski imigrant.

U eksploziji koja se dogodila na autobuskom terminalu Port Authority, jednom od naprometnijih tranzitnih centara u New Yorku, lakše je povrijeđene su četiri osobe, a osumnjičeni je trenutno u pritvoru.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je da je u pitanju pokušaj terorističkog napada, ali i da trenutno nema drugih prijetnji.

Osumnjičeni je identifikovan kao 27-godišnji uzbekistanski imigrant Akayed Ullah.

Eksplozivna naprava aktivirana je tokom jutarnjeg saobraćajnog špica, u jednom od podzemnih prolaza koji povezuje dvije linije podzemne željeznice na 42. ulici, u srcu Times Square.

Komesar policije James O'Neill rekao je da preliminarna istraga ukazuje da je osumnjičeni nosio improvizovanu nisko-tehnološku eksplozivnu napravu, prikačenu za tijelo. Dodao je i da je osumnjičeni namjerno aktivirao tu napravu i tom prilikom pretrpio opekotine i rane.

Guverner savezne države New York Andrew Cuomo poručio je da je realnost da je New York "međunarodna meta".

Bijela kuća saopštila je da je predsjednik Donald Trump informisan o incidentu, koji se dogodio manje od dva mjeseca nakon napada kamionom u New Yroku, u kojem je ubijeno osam osoba. Odgovornost za taj napad preuzela je Islamska država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG