Linkovi

Inicijativa mladih Hrvatske poziva na skup sjećanja na žrtve u BiH


Komemoracija za Slobodana Praljka, koji je u sudnici Haaškog tribunala počinio samoubojstvo 29. studenog, održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca.
Komemoracija za Slobodana Praljka, koji je u sudnici Haaškog tribunala počinio samoubojstvo 29. studenog, održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizir danas u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini.

"Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u odavanju počasti žrtvama 11. prosinca od 17 do 18 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu", stoji u priopćenju Inicijative mladih.

"Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu. Ove i ovakve situacije posljednja dva tjedna opisuju hrvatsku društvenu i političku stvarnost", kažu iz Inicijative.

Podsjetimo, javna komemoracija za generala Slobodana Praljka, koji je u sudnici Haaškog tribunala počinio samoubojstvo 29. studenog neposredno nakon osuđujuće presude za ratne zločine, održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca, u 12 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nakon komemoracije će biti održana Misa zadušnica u Crkvi Svete mati slobode na Jarunu.

Inicijativa mladih ističe da aktom javnog paljenja svijeća žele pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut.

"Dodatno, želimo preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina. Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtjevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela", piše u priopćenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG