Linkovi

BiH

INZKO: Nema napretka potrebnog za zatvaranje OHR-a


Valentin Inzko, arhivska fotografija
Valentin Inzko, arhivska fotografija

U današnjem obraćanju Valentin Inzko kaže da ne postoje uslovi da se zatvori Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Nismo vidjeli napredak koji je potreban da bi se Ured zatvorio”, rekao je Inzko.

Navodi da iz Republike Srpske i dalje dolaze izjave u kojima se BiH govori kao uniji država.

„BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizirana, a mi iz međunarodne zajednice želimo da BiH bude funkcionalnija”, dodao je.

Inzko je rekao i da je Rusija dala punu podršku za produženje mandata OHR-u i EUFOR-u.

Inzkovo obraćanje dolazi nakon što su se članovi Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali sa članovima Predsjedništva BiH o situaciji u zemlji.

Članovi PIC-a na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, 8. decembar 2017.
Članovi PIC-a na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, 8. decembar 2017.

Inzko kaže da je bilo govora o vladavini prava, putu ka Evropskoj uniji, izbornom procesu, te socijalnim i ekonomskim temama.

„Nažalost, ima oblasti gdje postoje podjele i neslaganja koja su sve dublja, a politički akteri nisu našli načina da se usmjere ka nekom pristupu koji bi vodio konzenusu. Zbog toga je došlo do zastoja i usporavanja procesa reformi”, kazao je visoki predstavnik.

On je konstatovao i da „u nekim slučajevima reforme potpuno stale”. Kazao je i da je država izgubila finansijska sredstva zbog političkih prepucavanja.

Govoreći o ispunjavanju Upitnika kojeg je dostavila Evropska komisija, Inzko je kazao da su odgovori na 500 najtežih pitanja „ostavljeni za kasnije”.

Podsjetio je i na političku retoriku koja, kako je rekao, nažalost, vodi ka podjelama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG