Linkovi

MERON: Presuda Šešelju u prvoj polovini 2018. godine


Vojisla Šešelj govori na konferenciji za novinare u Beogradu, april 2015. godine
Vojisla Šešelj govori na konferenciji za novinare u Beogradu, april 2015. godine

Mehanizam za međunarodne tribunale očekuje da će pravosnažnu presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju izreći “u prvom dijelu 2018. godine”, rekao je pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija predsjednik tog suda Theodor Meron, prenosi BIRN BiH.

U izlaganju u New Yorku, Meron je podsjetio da će rasprava o žalbi Tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju, koju je u martu prošle godine izrekao Haški tribunal, biti održana 13. decembra.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala bio oslobođen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Meron je najavio i da će pravosnažna presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kako se očekuje, biti izrečena “do kraja 2019. godine”.

Rasprava o žalbama Odbrane i haških tužilaca uloženim na prvostepenu presudu, kojom je Tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora, biće održana “u drugoj četvrtini 2018. godine”, kazao je Meron.

Tribunal je u martu prošle godine proglasio Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Meron je predsjednik Sudskog mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, pred kojim se vode žalbeni postupci.

Savjetu bezbjednosti obratio se i glavni tužilac Serge Brammertz, koji je povodom gašenja Haškog tribunala rekao da je ova institucija ostvarila “značajan uspjeh, donoseći neku vrstu pravde za mnoge žrtve”.

On je dodao, međutim, da je u regionu izostalo pomirenje.

“Osuđeni ratni zločinci se gledaju kao heroji, dok se žrtve ignorišu… Razlog za to je nedostatak volje u regionu da se prihvate zločini, posebno među političarima. Nažalost, previše je onih koji slušaju ratne zločince koji se kriju iza maske kolektivne odgovornosti. Ali zločine nisu činile nacije, već pojedinci, a posebno političke i vojne vođe”, kazao je Brammertz.

Prema njegovim riječima, najvažniji zadatak sada pada na leđa tužilaštava u regionu, koja moraju nastaviti procesuiranje najodgovornijih za ratne zločine.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius rekao je da je “žalosno” ono što se desilo prošle sedmice na izricanju presude za zločine počinjene u Herceg-Bosni, ali je dodao da to ne smije zasjeniti pozitivan rad Tribunala.

“Zadaci koji su nam povjereni bili su zastrašujući, iskustva otrežnjavajuća. Isporučili smo pravdu progoneći zločine koje su počinili pojedinci – ponavljam pojedinci, ne narodi, ne zemlje, ne vlade. To smo učinili na objektivan i učinkovit način. Razvili smo i implementirali strategije i načine da unaprijedimo učinkovitost”, istakao je on.

Haški sud se ovog mjeseca gasi nakon 24 godine postojanja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG