Linkovi

BiH

Pritvor za osumnjičene za ratne zločine nad srpskim stanovništvom Konjica


Sud BiH
Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenih Esada Ramića i dr., zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), d), e), f), g), h) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 180. stav 1. istog zakona, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora, donio je dana 06.12.2017. godine rješenje kojim se djelimično prihvata prijedlog Tužilaštva BiH pa se prema osumnjičenim: Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Čibi, Aganu Ramiću, određuje mjera pritvora iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i međusobno jedan na drugog.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 04.01.2018. godine, ili do nove odluke Suda. Prijedlog za određivanje mjere pritvora prema ovim osumnjičenim, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka d) ZKP BiH, odbijen je kao neosnovan.

Sud je razmatrao prijedlog odbrane i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, međutim nije našao da se u ovom trenutku prisustvo osumnjičenih i onemogućavanje njihovog kontaktiranja sa saslušanim i potencijalnim svjedocima i u tom smislu omogućavanja istim da neometano daju izjavu u istražnom postupku, kao i zabrana međusobnog kontaktiranja osumnjičenih u ovom predmetu, može postići samo mjerom pritvora, te da niti jedna druga, blaža mjera u ovom slučaju i u ovoj fazi postupka, ne bi bila svrsishodna, stoji u informaciji iz Suda Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG