Linkovi

SUD U STRAZBURU: Kapa u sudnici može biti vjersko pravo i ne predstavlja nepoštivanje institucije


Sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH

Sud je zaključio da, za razliku od privatnih lica, nosiocima javnih funkcija može se nametnuti obaveza da budu diskretni, neutralni i nepristrasni, te da im se u vezi s tim zabrani nošenje i isticanje vjerskih obilježja i odjeće za vrijeme obavljanja javne funkcije.

Evropski sud za ljudska prava objavio je presudu Vijeća u predmetu Hamidović protiv Bosne i Hercegovine, u kojoj je odlučio da je došlo do povrede prava na slobodu vjerskog uvjerenja iz člana 9. Evropske konvencije jer je aplikant Husmet Hamidović, kao svjedok u krivičnom postupku pred Sudom BiH 2012. godine, udaljen iz sudnice, osuđen zbog nepoštivanja suda i novčano kažnjen jer je odbio skinuti kapu koju je on nosio kao pripadnik selefijsko-vehabijske zajednice u BiH.

Hamidović je kao svjedok pozvan prilikom suđenja Mevlidu Jašareviću, napadaču na američku ambasadu u Sarajevu, koji je osuđen za terorizam.

Evropski sud je utvrdio da ništa u slučaju nije ukazivalo na to da se g. Hamidović ponašao drsko tokom suđenja. Zbog toga, Sud je zaključio da u demokratskom društvu, nije bilo nužno kazniti ga zbog nepoštivanja suda samo zato što je odbio skinuti kapu koju nosi iz vjerskih uvjerenja. Time je povrijeđeno njegovo temeljno pravo na manifestiranje vjere.

Sud se u ovoj presudi također osvrnuo na pitanje isticanja vjerskih simbola na radnom mjestu, te se u vezi s tim referisao na svoju obimnu sudsku praksu. Sud je istakao da se predmet Hamidovića razlikuje od slučajeva koji se tiču nošenja vjerskih obilježja i odjeće na radnom mjestu, naročito od strane javnih službenika.

Ustavni sud BiH ranije je odbio Hamidovićevu žalbu nakon čega se on žalio Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG