Linkovi

BiH

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH: Regionalna provjera spremnosti za slučaj hemijske nesreće


Regionalna provjera spremnosti za hemijsku nesreću
Regionalna provjera spremnosti za hemijsku nesreću

U prostorijama Operativno-komunikacijskog centra BiH 112 Ministarstva sigurnosti BiH održana je regionalna komandno-štabna vježba u kojoj su provjeravane  komunikacije i postupci traženja i pružanja pomoći u slučaju hemijske nesreće sa prekograničnim posljedicama.

Tokom ove vježbe provjerene su procedure djelovanja i koordinacije nadležnih institucija u BiH, a učestvovala su dva oparativna tima civilne zaštite za HBRN zaštitu, kojima je provjerena spremnost djelovanja u BiH ili upućivanja u neku drugu zemlju u slučaju ovakvih incidenata, navodi se u informaciji iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vježba je dio projekta EU o jačanju kapaciteta za HBRN zaštitu u koju su uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija.

Uz Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH u vježbi su učestvovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Federalna uprava civilne zaštite FBiH, Republička uprava civilne zaštite RS, Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstvo zdravstva FBiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG