Linkovi

BiH

BiH: Godina zatvora za pranje 2 miliona KM od trgovine ljudima u Azerbejdžanu


Sud BiH
Sud BiH

Državni sud pravosnažno je osudio Srpka Vučenovića na godinu dana zatvora zbog pranja oko dva miliona maraka nastalih trgovinom ljudima u Azerbejdžanu.

Apelaciono vijeće je Vučenoviću kao sporednu izreklo i novčanu kaznu od 30.000 maraka, koju je dužan uplatiti u roku 30 dana od pravosnažnosti presude, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Proglašen je krivim što je od septembra 2008. do maja 2013. na svoje račune, otvorene u nekoliko banaka u Republici Srpskoj, primio novac u iznosima od oko 730.000 američkih dolara i 512.000 eura, pribavljen izvršenjem krivičnog djela.

Novac mu je, prema presudi, uplaćivan od off-shore kompanija s Novog Zelanda, Paname i Velike Britanije, njegove braće Bože i Milana Vučenovića, kao i njima poznatih osoba iz Azerbejdžana. Srpko Vučenović je po nalogu brata Bože kupovao nekretnine i opremu u BiH iako je mogao znati da novac potiče od krivičnog djela, navodi se u obrazloženju presude.

Od Bože i Saše Vučenovića je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, odnosno nekretnine, dvorišta i zemljišta na području Bosanske Gradiške te mašine i oprema za obradu kamena.

Odbijena je optužba da je na isti način oprao oko 79.000 dolara jer je Apelaciono vijeće utvrdilo da se radi o zastari.

Protiv Bože i Milana Vučenovića te još nekoliko osoba, u Sudu BiH se vodi postupak zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca. U obrazloženju presude, predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić je kazao da su cijenjeni svi subjektivni i objektivni dokazi, pogotovo bankovna dokumentacija koja je ocijenjena kao vjerodostojna.

“Optuženi je, kao fakultetski obrazovana osoba, mogao znati zašto mu braća šalju tolike količine novca na račune, zbog čega se izvlači zaključak da je mogao znati ili pretpostaviti da je novac prljav”, naveo je sudija Vučinić.

Pojasnio je da je zaključak Apelacionog vijeća kako su dokazi korišteni u postupku zakoniti, nasuprot prigovorima Odbrane da nisu zakoniti i autentični.

“Od olakšavajućih okolnosti, Vijeće je cijenilo to što je optuženi porodičan čovjek, što nije ranije osuđivan i što imovinsku korist nije stekao za sebe, dok su otežavajuće okolnosti količina prljavog novca i dužina trajanja djela”, dodao je sudija Vučinić.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2016. Srpko Vučenović je zbog pranja novca bio osuđen na godinu dana zatvora i 10.000 maraka novčane kazne, ali je Apelaciono vijeće tu odluku ukinulo i postupak je krenuo iznova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG