Linkovi

HOYT YEE: Na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja


Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara
Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Yee rekao je da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše i da, između ostalog, treba redefinisati partnerstva u regionu.

"Partnerstva bi trebalo da budu dvosmjerna - sa očekivanjem da će međunarodna zajednica pružiti finansijsku, tehničku, moralnu i drugu pomoć, a da će lideri u regionu ispuniti svoje obaveze", rekao je Yee i dodao da bi obje strane trebalo da ispune data obećanja.

O Balkanu Yee je jučer govorio u Washingtonu na konferenciji nazvanoj "Dolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti", koju je organizovao Atlantski savjet.

Yee ije istakao je da na Balkanu ima uspjeha, kao što su Hrvatska i Crna Gora, ali i ozbiljnih izazova koje je potrebno hitno riješiti.

"Da bi se spriječila nestabilnost u regionu, neophodno je riješiti probleme korupcije i slabih institucija", naveo je Yee.

Ocijenio je da su Sjedinjene Države već duže period veoma angažovane na Balkanu i da će tako biti i u budućnosti jer je, kako je naglasio, u interesu i Washingtona i Balkana da region bude uspješan i prosperitetan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG