Linkovi

HOYT YEE: Na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja


Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Yee rekao je da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše i da, između ostalog, treba redefinisati partnerstva u regionu.

"Partnerstva bi trebalo da budu dvosmjerna - sa očekivanjem da će međunarodna zajednica pružiti finansijsku, tehničku, moralnu i drugu pomoć, a da će lideri u regionu ispuniti svoje obaveze", rekao je Yee i dodao da bi obje strane trebalo da ispune data obećanja.

O Balkanu Yee je jučer govorio u Washingtonu na konferenciji nazvanoj "Dolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti", koju je organizovao Atlantski savjet.

Yee ije istakao je da na Balkanu ima uspjeha, kao što su Hrvatska i Crna Gora, ali i ozbiljnih izazova koje je potrebno hitno riješiti.

"Da bi se spriječila nestabilnost u regionu, neophodno je riješiti probleme korupcije i slabih institucija", naveo je Yee.

Ocijenio je da su Sjedinjene Države već duže period veoma angažovane na Balkanu i da će tako biti i u budućnosti jer je, kako je naglasio, u interesu i Washingtona i Balkana da region bude uspješan i prosperitetan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG