Linkovi

BiH

IZETBEGOVIĆ: Na istini graditi komšijske odnose


Bakir Izetbegović, arhivska fotografija
Bakir Izetbegović, arhivska fotografija

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), komentarišući presudu „hrvatskoj šestorki” kazao je da se presude Tribunala u Hagu trebaju prihvatiti i sprovoditi.

Izetbegović se osvrnuo na dio presude koji govori o udruženom zločinačkom poduhvatu sa namjerom upostavljanja hrvatskog entiteta u BiH, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine i ujedinjenje hrvatskog naroda.

U tom udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su čelnici Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, i čelnike Herceg-Bosne.

Izetbegović je uputio saučešće svim žrtvama ovog udruženog zločinačkog poduhvata.

Prema Izetbegoviću, Hrvatska je imala „dva lica” za vrijeme rata u BiH.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Dva lica hrvatske ratne politike prema BiH. Svijetlo i tamno.
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Kako je rekao, jedno lice je mračni projekat, odnosno udruženi zločinački poduhvat, a svijetla strana je uloga u prestanku sukoba i washingtonskom sporazumu iz 1994. godine , nakon čega su se Hrvatsko vijeće obrane (HVO i Armija BiH zajedno borili.

Pozvao je Bošnjake i Hrvate da na istini grade komšijske odnose.

Pravosnažnom presudom Tribunala u Hagu Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Bersilav Pušić, nekadašnji politčki i vojni funkcioneri Herceg-Bosne, osuđeni na ukupno 111 godina.

Tribunal je zvanično potvrdio da je Praljak preminuo u bolnici u Hagu nakon što je popio otrov na izricanju presude.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG