Linkovi

ANDREJ PLENKOVIĆ: Presuda ne odgovara povijesnim činjenicama


Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, arhivska fotografija
Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, arhivska fotografija

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske u obraćanju nakon osuđujuće pravosnažne presude Jadranku Prliću i drugima naveo je da Hrvatska želi biti okrenuta u budućim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Plenković kaže da Hrvatska podržava reformske procese u BiH i da će na tom planu nastaviti biti partner.

„Mi ćemo takvu politiku nastaviti sa Bosnom i Hercegovinom”, kazao je Plenković, dodavši da se radi o prijateljskim državama.

Kazao je da je Hrvatska nezadovoljna konačnom presudom kojom su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Bersilav Pušić osuđeni na ukupno 111 godina.

Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine, kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda.

U tom udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su čelnici Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, i čelnike Herceg-Bosne.

Ove utvrđene sudske činjenice za Plenkovića se kose sa „povijesnom i istinom i činjenicama”.

Kazao je da će Hrvatska iskoristiti pravo i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je osnivač Tribunal u Hagu podnijeti zahtjev „određene navode iz presude”.

Prema Plenkoviću, Tuđman je najzaslužniji za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku i da je njegova politika prema BiH bila da se održi njenja teritorijalna cjelovitost.

On kaže da je hrvatska vojka i država Hrvatska pomagala BiH za vrijeme rata. Plenković je uputio saučešće porodicama svih žrtava u BiH u ime Vlade Hrvatske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG