Linkovi

BiH

INZKO: Nema loših naroda, istina i pravda su jedini put ka pomirenju za sve


Valentin Inzko 07-Nov-2017
Valentin Inzko 07-Nov-2017

"S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti,” rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da još jednom pozove sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

''Istina i pravda su jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti", stoji u saopštenju OHR-a.

Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta.

Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio MKSJ, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati”, rekao je visoki predstavnik. ''Također je treba shvatiti i kao prekretnicu ka boljoj budućnosti.''

''Pravda i istina su možda spore, ali sada kada su dostignute, odajmo počast žrtvama i pustimo ih da počivaju u miru", zaključio je visoki predstavnik Valentin Inzko, kako stoji u saopštenju Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG