Linkovi

BiH

„Došlo je vrijeme da Ratko Mladić odgovara za zločine nad svakom od njegovih žrtava”


Hronologija suđenja Ratku Mladiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ratko Mladić, nekada komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a danas optuženik koji u svojoj 75 godini života pritvoren u Hagu čeka presudu za najgore zločine u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ratko Mladić sudnici Tribunala u Hagu konačno se pojavio 3. juna 2011. godine, nakon što je 16 godina bježao od suočavanja u sudnici sa svjedocima zločina.

Kako to procedura nalaže, dao je svoje lične podatke: „Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam rođen u selu Božanovićima (Kalinovik). U to vreme kada sam se ja rodio, to je bio rat.”

Na red je došla tema o optužnici u kojoj su tužioci opisali strahote pod komandom Mladića.

„Gospodine Mladić, da li ste pregledali optužnicu, taj dokument od 37 strana u kojima se navodi 11 tačaka kojima se teretite?”, upitao je sudija.

„Ja sam pogledao fascikle i nisam čitao šta piše”, odgovorio je optuženi Mladić.

U fasciklama je optužnica koja opisuje razmjere genocida, istrebljenja, ubistava, progona, deportacije i drugih krivičnih djela.

Tokom višegodišnjeg procesa izvedeni su dokazi o njegovoj odgovornosti za genocid u Srebrenici, progone koji su šest općina imali karakter genocida, terorisanje građana Sarajeva i druge brojne zločine, a što su branioci nastojali osporiti.

Sudski spis čine iskazi 591 svjedoka, a sudnici je saslušano 377 svjedoka, uključujući žrtve koje opisale strahote zločina širom Bosne i Hercegovine.

  • Muhamed Kapetanović, Sarajevo:

“U jednom trenutku smo čuli eksploziju i počeli da bježimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a Elvir, Admir i ja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu.”

  • Mevludin Sejmenović, Prijedor:

“U Omarskoj je sve bilo smrt, smrt i samo smrt, a onda se odjednom pojavljuje Kuprešanin i počinje govoriti o visokoj politici. Ja sam šutio, misleći da i to moram proći prije smrti. Telefonom je Kuprešanin razgovarao sa Karadžićem, koji mu je rekao da mi obavezno kupe odijelo, da me uhrane i dovedu u Banjaluku.”

  • Zaštićeni svjedok, Srebrenica:

“Zadnji koji je ušao nije imao gdje sjesti, vojnik mu je opsovao majku, udario ga u krsta. Po njemu je srezao rafal i onda je počelo pucati po cijelom skladištu.”

*Izvor svjedočenja BIRN BiH

Primiče se vrijeme za izricanje jedne od najvažnijih presuda od kraja rata u BiH. Od Mladićevog prvog pojavljivanja u sudnici pa do prvostepene presude prošlo je šest i po godina.

„Prema odgovarajućem standardu, Tužilaštvo nije ispunilo taj zadatak i da prema tome Ratko Mladić nije kriv”, kazao je u završnim riječima Branko Lukić, jedan od advokata optuženog Mladića.

Za žrtve, doživotna kazna zatvora jedina je odgovarajuća, a što su tužioci i zatražili u prošlogodišnjem završnom obraćanju.

„Došlo je vrijeme da general Mladić odgovara za ove zločine, počinjenje nad svakom od njegovih žrtava i zajednicama koje je razorio”, kazao je tužilac Alan Tieger, dodajući da bi sve osim toga bila uvreda za „žrtve, kako za one žive, tako i za one mrtve”.

Nakon šest i po godina suđenja, došlo je vrijeme za presudu, koja će biti objavljena 22.11.2017 u 10 sati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG