Linkovi

Muslimanska klinika za siromašne


Klinika ima šesnaest soba za preglede i dobro opremljenu laboratoriju
Klinika ima šesnaest soba za preglede i dobro opremljenu laboratoriju

San Bernardino je jedan od najsiromašnijih gradova u Kaliforniji, gdje je grupa muslimanskih liječnika otvorila kliniku Al-Shifa radi pružanja medicinske njege siromašnom stanovništvu tog grada. Ta klinika radi već osam godina. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, Mohammad Habibzada.

Al-Shifa na arapskom znači 'liječenje', a to je ime neprofitne klinike koju su muslimanski liječnici pokrenuli prije osam godina za pomoć lokalnoj zajednici.

"Mi smo Muslimani i želimo pomoći zajednici. Naši pacijenti ne moraju biti muslimani; većina njih zapravo pripada Latino stanovništvu i drugim vjerama. Ali mi želimo pomagati svima. Naša vjera nas uči da se moramo pobrinuti za siromašne", kaže Dr. Talat Khan, direktorica klinike Al-Shifa.

Doktori i medicinske sestre kažu da uživaju u svom radu.

Većina liječnika u klinici su naturalizirani državljani Sjedinjenih država koji su stigli u ovu zemlju kao izbjeglice iz Afganistana, Pakistana, Indije i drugih zemalja.

"Istini za volju, liječnici su pripremljeni da pomognu ljudima bez obzira na njihovu vjeru ili maternji jezik. Kada neko dođe u kliniku, tretira se kao pacijent, bez obzira na vjersku pripadnost", kaže liječnik-volonter, Dr. Khwaja Ali Sidiqui.

Klinika ima šesnaest soba za preglede i dobro opremljenu laboratoriju, a prakticiraju internu medicinu, pedijatriju, mentalno zdravlje, neurologiju, ginekologiju, preventivnu medicinu i zubarstvo.

Liječnici-volonteri pomažu svojim novodiplomiranim kolegama koji rade u klinici kao pripravnici. Jedna od njih je i imigrantkinja iz Sirije koja pomaže pacijentima.

"Uživam u razgovorima sa pacijentima jer mnogi koji nam dolaze očajnički traže pomoć, a većina njih nema ni zdravstvenog osiguranja. Imaju puno problema i potrebna im je pomoć. A to je dragocjeno iskustvo za novog liječnika", govori o svom radu mlada, tek diplomirana doktorica, Eman Musili.

Pacijenti koji dolaze u Al-Shifu kažu da je ova klinika velika pomoć i pravo čudo. Među njima je pacijentkinja Lynne Missi: "Ovo je nevjerovatno!. Ne znam kako to postižu, očekujući od doktora da rade besplatno kao volonteri, a još je divnije da su to zaista fantastični ljudi. Uistinu, ko bi tako nešto uradio", kaže.

Muslimanska klinika za siromašne
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Klinika Al-Shifa se oslanja na dobrotvorne priloge, i pacijenti brinu da će izgubiti liiječničku njegu ako nestane fondova. Doktori pak vjeruju da će biti i nadalje donatora koji će omogućiti rad klinike, jer su takve usluge itekako potrebne ljudima u toj zajednici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG