Linkovi

Nosilac tajne za mogući lijek protiv raka


Naked Molerat
Naked Molerat

Golokrtičasti štakori za mnoge ljude izgledaju ružni. Ovi glodari žive većinu svog života pod zemljom i skoro su slijepi. Ali ono što ih čini atraktivnim za naučnike je činjenica da oni ne oboljevaju od raka.

Nosilac tajne za mogući lijek protiv raka
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Ova izložba u Londonu je pokušaj evolucijskog biologa Chrisa Faulkes-a da privuče pažnju javnosti na ove male glodare.

Golokrtičasti štakori nisu baš lijepe životinje, ali su u naučnom svijetu jedinstvene jer žive neobično dugo među glodarima, čak i više od 30 godina.

Ali ono što ih čini još interesantnijim za nauku je da su otporni na sve poznate vrste raka.

"Njihova adaptacija je tokom vremena protekla tako da su uspjeli razviti otpornost prema raku. Njihovi krvni sudovi i srce ostaju zdravi čak i u dubokoj starosti. Čitav niz oboljenja i deformacija koje bi normalno mogli vidjeti prilikom starenja kod čovjeka, kod ovih štakora jednostavno nisu prisutni", kaže Chris Faulkes sa Univerziteta London.

Istraživači su otkrili i nešto drugo, supstancu Hialuronan koju su nazvali super-sećerom, a ovi štakori ga imaju u svom organizmu u izobilju. Ovaj šećer sprječava spajanje ćelija i formiranje tumora.

"Proučavajući biokemiju i fiziologiju ćelijskih kultura možemo otkriti neke nove mehanizme, na primjer mehanizme koji sprječavaju formiranje samih tumora", kaže Chris Faulkes.

Naučnici sada rade na pronalaženju načina za podsticanje sposobnosti ljudskog tijela na proizvodnju ovih super šećera što bi omogućilo prevenciju raka i dovelo do dužeg i zdravijeg života ljudi.

XS
SM
MD
LG