Linkovi

Sud BiH obrazložio prisluškivanje Milorada Dodika


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je obrazložio razloge zbog kojih je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), bio prisluškivan u periodu od 11. februara do 13. maja 2016. godine.

Saopštenje Suda BiH je uslijedilo nakon što je preko vikenda o tome Dodik govorio za Radio-televiziju RS.

„Dobio sam pismo od Suda BiH u kojem me obavještavaju da je to prema meni činjeno u nekom ranijem periodu. Vjerovatno ću za ovaj period dobiti (pismo) za par mjeseci ponovo. Riječ je, naravno, o njihovim razlozima. Mene upućuju da mogu u skladu sa zakonom da provjerim zašto je to rađeno, tako da ću to i učiniti”, rekao je Dodik.

Sud BiH navodi da je Dodik bio predmet posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja u sklopu predmeta Slobodan Pavlović i drugi. Radi se o predmetu pranja novca i zloupotrebe službenog položaja u slučaju Pavlović banka. Optužnica u ovom predmetu nije podignuta.

Osim Dodika, naredba o prisluškivanju koju je izdao Sud BiH po prijedlogu Tužilaštva BiH uključivala je i druge osobe.

„Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična djela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano sa nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata”, saopšteno je iz Suda BiH.

Iz ove pravosudne institucije pojašnjavaju da prema Zakonu o krivičnom posutpku BiH, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužilaštva BiH, obavještavaju osobu protiv koje su bile provedene posebne istražne radnje. Dodik ima i zakonsko pravo da zatraži ispitivanje zakonitosti ovih pravosudnih radnji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG