Linkovi

BiH

SARAJEVO: Istraga zbog zloupotrebe položaja u Vladi FBiH


Sarajevo
Sarajevo

Kodnom akcijom Registar, koju od jutros provode Federalna uprava policije (FUP), obuhvaćeni su i nekadašnji ministar u Vladi Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Iz FUP-a kažu da pretresaju stanove osumnjičenih na više lokacije u Sarajevu, kao i druge prostorije koje oni koristi.

Osumnjičeni su Predrag Kurteš, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova FBiH, Dragan Mioković, koji je bio savjetnik Kurteša, Kemal Kačapor, asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te još dvije osobe, a jedna od njih je strani državljanin.

Iz Tužilaštva BiH u čijoj nadležnosti se nalazi ovaj predmet kažu da je istragom obuhvaćeno i jedno preduzeće, ali više detalja nije poznato.

Prema istrazi, osumnjičeni su kao dio organizovane kriminalne grupe sklopili štetan ugovor za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, a čija vrijednost prelazi dva miliona KM.

Istraga obuhvata period od 2011. do 2014. godine.

Postupak ove javne nabavke je sproveden sa unaprijed dogovorenim dobavljačem na način i to bez objave javnog poziva, saopćio je FUP.

„Te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion maraka, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH”, saopćio je FUP.

Cijela akcija je rezultirala revizorskim izvještajem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2013. godinu.

U to vrijeme, ministarsku funkciju obanašao je Kurteš, kao tadašnji član Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz Tužilaštva BiH da će tužilac nakon privođenja ispitati osumnjičene, poslije čega će odlučiti o narednim koracima.

Krivična djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret su zloupotreba položaja, pranje novca, sklapanje štetnog ugovora, davanje dara, krivotvorenje službene isprave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG