Linkovi

Mortalitet dojenčadi i male djece u svijetu prepolovljen


Tokom posljednjih 25 godina u svijetu je postignut značajan progres u spašavanju života mlade djece. Broj preminule djece globalno prvi puta je pao ispod 6 milijuna, ali  prema izvještaju Ujedinjenih naroda, većina ovih smrti bi se mogla spriječiti.

Mortalitet odojčadi i male djece se prepolovio
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

U 1990-oj godini, svakodnevno je umiralo 35 hiljada mlade djece. Prošle godine je taj broj pao na 15 hiljada, zahvaljujući ogromnim globalnim naporima.

"Taj rezultat je vrlo dobar i trend se nastavlja, ali nedovoljno brzo. Moram naglasiti da bi se ovi smrtni slučajevi mogli spriječiti. Sa sadašnjim stepenom razvijenosti nauke i sa raspoloživim mjerama i resursima, mortalitet djece bi se mogao spriječiti", kaže dr. Flavia Bustreo iz Svjetskr zdravstvene organizacije.

Upravo je u tome tragedija. Najnoviji izvještaj Ujedinjenih naroda o mortalitetu novorođenčadi i djece kaže da svake godine milijuni djece ispod pet godina starosti umiru od bolesti kao što su malarija, upala pluća i proljev, a u polovini slučajeva uzrok smrti je neishranjenost.

Zdravstveni radnici mjere obim ruke mlade djece za uspostavljanje stupnja njihove pothranjenosti.

Iako danas mnogo veći broj djece doživi svoj peti rođendan, UN-ov izvještaj kaže da se 46 posto smrti dešava ubrzo nakon rođenja.

"Većina smrti tokom prvog mjeseca života nastupa kod nedonoščadi, kada se beba rodi prije vremena. Uzrok smrti može biti i premala težina bebe pri rođenju. U dosta slučajeva dolazi do sepse, teške infekcije tokom rođenja, a uzrok može biti i afiksija ili gušenje", kaže dr. Bustero.

Novorođenče, pogotovu nedonošče često puta ne može disati ako se tekućina ne odstrani iz bebinih usta i nosa.

Djeca ispod 5 godina starosti češće umiru od malarije nego odrasli, i to prvenstveni razlog zbog čega je mortalitet u pod-saharskom području Afrike veći nego bile gdje na svijetu.

Ali ima i dobrih vijesti. Vakcine protiv žute groznice, a sada i malarije spašavaju života mnoge djece. U zemljama kao što je Tanzanija smanjuje se zagađenost zraka, poboljšava se sanitacija kao i kvalitet vode.

No problemi su neizmjerni, bez obzira na smanjeni dječji mortalitet. U izvještaju UN stoji i to da će do 2030. godine umreti oko 60 milijuna djece ispod 5 godina starosti, pola njih novorođenčad.

Dr. Bustreo kaže da bi se većina ovih smrtnih slučajeva mogla spriječiti, a to samo podvlači neophodnost poboljšanja prenatalne i posle porođajne zdravstvene njege, kako za majke tako i za malu djecu.

XS
SM
MD
LG