Linkovi

BiH

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH

U Banjaluci su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS), u ranim jutarnjim satima (4.15) stavili van snage Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH)

Za Odluku o stavljanju van snage odluke i raspisivanju Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, od 15. jula 2015. godine, koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske 2017. godine, glasalo je 46 narodnih poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Narodna skupština usvojila je i odluku da se van snage stavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, koju je Narodna skupština donijela na Desetoj posebnoj sjednici održanoj 15. jula 2015. godine, kao i sve pravne akti donesene na osnovu navedene Odluke.

Kao razlog u ovoj odluci navodi se nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje protiv čega su bili poslanici NDP-a , ali njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Narodna skupština usvojila je i Odluku o stavljanju van snage Odluke o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma od 23. septembra 2015. godine, te Odluku kojom se van snage stavlja izbor članova Komisije, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke.

Poslanici su usvojilii Zaključke u kojem se navodi nepostojanje ustavnog osnova za osnivanje i nadležnost Suda i Tužilaštva BiH i osporava Visokom predstavniku pravo da nametne Zakon o Sudu BiH.

NS takođe navodi da se praska koju provode Sud i Tužilaštvo BiH u pogledu optuživanja i osuđivanja za ratne zločine po kojima su pripadnici srpskog naroda u najvećem dijelu označavani krivcima, a pripadnici bošnjačkog naroda žrtvama, nesrazmjerno broju žrtava u nacionalnoj strukturi stanovništva BiH.

Navodi se i da su „optužbe i presude pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa. Time se stvara još veće nepovjerenje udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH“.

Narodna skupština u zaključcima smatra da je potrebno Odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignu konsenzus svih značajnih političkih subjekata sa sjedištem u RS u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zaključcima Narodna skupština podržala je i incijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG