Linkovi

SLUČAJ 'DEJTONSKI SPORAZUM': Željko Kuntoš pušten na slobodu


Policija RS podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osumnjičenog Željka Kuntoša
Policija RS podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osumnjičenog Željka Kuntoša

Željko Kuntoš, kod kojeg je prema policijskim navodima pronađen original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, pušten je da se brani sa slobode.

Tužilac nakon saslušanja nije zatražio određivanje pritvora za Kuntoša, a prema obrazloženju iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) nije bilo zakonskih osnova za traženje pritvora.

Tužilaštvo nastavlja istraživati ovaj slučaj.

Kuntoš je osumnjičen za krivično djelo trgovina utjecajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Policija Republike Srpske (RS) protiv Kuntoša podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predala ga Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije i kriminala RS.

Prema policiji, Kuntoš je namjeravao prodati originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku. U posjed originala došao je tokom 2017. godine, tvrde u policiji.

Originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku, kako je saopćeno iz policije, pronađen je jučer prilikom pretresa stambenog objekta na Palama, a kojeg koristi Kuntoš.

Advokat Miljkan Pucar kazao je za Alternativnu televiziju da nisu tačni navodi da je Kuntoš htio da proda Dejtonski sporazum, dodavši da je sve stajalo u fascikli koju je dobio od jedne službenice prije otprilike 18 godina.

„Kada su jučer došli pripadnici policije, čiji je i on pripadnik, rekli su da su 'čuli da ima neki dokumente i on je dao fasciklu, na kojoj je bila prašina'. Oduzeli su tu fasciklu, tvrde da je to originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a Kuntoš to ne zna”, kazao je on

Mediji navode da je Kuntoš nekadašnji član obezbjeđenja i vozač Dragana Kalinića, koji je, između ostalog, obavljao dužnost predsjednika Narodne skupštine RS.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da je Kuntoš sutra trebao preuzeti funkciju rukovodioca Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG