Linkovi

Španija danas testira kontrolu nad Katalonijom


Protiv lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta danas će biti dostavljena dokumentacija sudu u Madridu, a na osnovu koje će biti donesena odluka o optužnici protiv njega
Protiv lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta danas će biti dostavljena dokumentacija sudu u Madridu, a na osnovu koje će biti donesena odluka o optužnici protiv njega

Kontrola Španije nad Katalonijom bit će testirana danas, kada se političari i javni službenici vrate na posao i pokažu da li prihvataju direktnu upravu od strane centralne Vlade, koja pokušava da zaustavi inicijativu za osamostaljenje ovog regona.

Sud u Madridu danas će dobiti svu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje će odlučiti da li će podići optužnicu protiv lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta i ostalih.

Ukoliko odluče da ga krivično gone, Puigdemont će biti uhapšen i smješten u pritvor.

Zvaničnici državne vlasti danas bi trebalo da uđu u institucije Katalonije i preuzmu kontrolu.

Španija je prošle sedmice ukinula autonomiju Katalonije i uvela direktnu upravu, nakon što je skupština tog regiona proglasila nezavisnost.

Stotine hiljada pristalca jedinstvene Španije juče su izašle na ulice Barcelone.

Puigdemont i katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras rekli su da ne prihvataju poteze Vlade u Madridu i da treba da ih odbije i narod Katalonije.

Najveća građanska grupa koja se zalaže za nezavisnost pozvala je na opštu građansku neposlušnost i dala detaljne instrukcije za oko 200.000 državnih službenika u katalonskom regionu o tome kako treba da se ponašaju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG