Linkovi

EU sistem za putovanje neće ugroziti zapadni Balkan


Evropski sistem za kretanje bit će operativan 2012. godine
Evropski sistem za kretanje bit će operativan 2012. godine

ETIAS ili Evropski sistem za putovanje i autorizaciju, je sistem koji će omogućiti digitalno odobrenje lica za ulazak u teritoriju Evropske Unije (EU).

Sistem obuhvata državljane takozvanih „trećih zemalja” koji su oslobođeni od viznog režima. Evropki komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos je u pisanom saopštenju poručio da ova mjera nikako nije namijenjena da ugrozi slobodu kretanja za građane zapadnog Balkana.

„Imamo svaku namjeru da sačuvamo bliskost i partnerstvo, kao i da olakšamo mobilnost i kontakte između EU i zapadnog Balkana”, poručio je komesar Avramopulos.

ETIAS će se primjenjivati na preko 60 država na svijetu, čiji građani uživaju bezvizni režim. Prema ovom sistemu, unaprijed će se dobiti autorizacija za putovanje u Schengen zonu.

Tove Ernst, portparolka komesara Avramopulosa, odbacije svaku ideju da se ovim sistemom vraća režim viza.

„ETIAS nije viza. Naprotiv, to je upravo mjera za održavanje bezviznih putovanja za sve te zemlje sa kojima imamo bezvizni sporazum, uključujući I zapadni Balkan. To je sistem koji će biti operativan od 2020 godine kako bi nam olakšali da nastavimo sa sigurnosnim kontrolama, za one koji putuju bez viza i prikupljanje informacija prije putovanja, upravo zato što želimo održavati bezvizna putovanja”, naglasila je Tove Ernst.

ETIAS, je sličan sistemu ESTA u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve što treba putnici da urade jeste da unaprijed popune elektronsku formu sa ličnim podacima: informacijama o putnim dokumentima kao i da naglase Evropsku zemlju gde predviđaju ulazak u Schengen zonu.

Ovaj sistem će stupiti na snagu 2020 godine. Istovremeno, će stupiti na snagu i druga bezbjednosna mjera koja će također uticati na način kao će se ubduće putovati iz Zapadnog Balkana. Radi se o unaprijeđenom sistemu kontrole ulaska i izlaska u Schengen zonu.

Ernst Tove iz kabineta Dimitrisa Avramopulosa objašnjava za RSE da ovaj sistem zahtjeva registraciju imena, putnih isprava kao i biometrijske podatke.

„Ova mjera će ubrazati procedure i učiniti ih efikasnijim tako da ćemo imati potrebne informacije da bi se borili protiv ozbiljnih zločina poput terorizma. Radi se o mjeri koja će ubrzati procedure, i od koje će imati koristi kako putnici tako i zemlje članice”, rekao je Tove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG