Linkovi

BiH

SARAJEVO: Protest zbog skupljanja vode u flaše i kanistere


SARAJEVO: „Hoćemo vodu 24 sata dnevno!”
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

SARAJEVO: Protest zbog stalnih redukcija vode

Građani Sarajeva su protestovali danas zbog stalnih redukcija vode. Višegodišnje redukcije vode i poziv inicijative Vodoodbrana Sarajeva okupile su više desetina građana u parku kod institucija vlasti u Kantonu Sarajevo.

Anes Podić iz Udruženja Eko-akcija, jednog od organizatora protesta, kaže da se radi o neodgovornom odnosu vladajućih garnitura koje su kreirale sadašnju krizu.

„Kriza nije pala iz vedra neba. Još prije pet godina izašla je studija koja je predvidjela ovu situaciju. Znači, predviđeno je da će se u slučaju sušnijeg perioda desiti dramatičan obrat u snadbdijevanju Sarajeva vodom”, kaže on.

Na pitanje koji se zahtjevi postavljaju pred vlast, Podić kaže: „Zahtjevi su vrlo jednostavni. Tražimo da informacije o redukcijama budu tačne, pravovremene, kada voda dolazi, kada odlazi, zašto je nema, kada će je biti, šta se uradilo do sada, šte će se uraditi od sada.”

Problem redukcije vode je eskalirao ovog ljeta, kada su pored noćnih, uvedene i dnevne redukcije vode.

„Građani ukoliko sami ne preuzmu sudbinu u svoje ruke, ovo se promijeniti neće. Ako želimo do kraja života da živimo na flašama i kanisterima, moramo zaista pritisnuti vlast da počne da radi svoj posao”, kaže Podić.

Ovih dana je došlo i do promjena u rukovodstvu preduzeća Vodovod i kanalizacija, a premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković od novog kadra očekuje velike rezultate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG