Linkovi

Izbori u Austriji: Da li će najmlađi lider na svijetu oformiti koaliciju sa desničarskom strankom slobode?


Sebastian Kurz, lider konzervativne narodne stranke u Austriji, postaje najmlađi lider na svijetu nakon pobjede njegove stranke na općim izborima koji su održani jučer. 31-godišnji Kurz je mlađi od sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un-a i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji tek treba napuniti 40 godina. Sa većinom prebrojanih glasova, Narodna stranka je dobila više od 31% glasova i očekuje se da će oformiti koaliciju sa desničarskom strankom Slobode. Kurzov uspjeh dolazi nakon raspada koalicije između konzaervativaca i socijalista.

Govoreći jučer u Beču, karizmatični lider Narodne stranke je rekao da će nastojati stvoriti novu kulturu i donijeti zemlji pozitivan imidž.

Danas se ne radi o trijumfu nad drugima, danas je dan za istinsku promjenu u našoj zemlji. Današnji dan nam je dao jak mandat da izmjenimo ovu zemlju i ja vam se zahvaljujem što ste to omogućili, rekao je Kurz.

Analitičari kažu da je on uspio oživiti konzervativnu stranku i galvanizirati austrijsku desnicu, a podržali su ga glasači koji su zabrinuti zbog do sada neviđenog dotoka imigranata sa Srednjeg istoka, Afrike i Azije posljednjih godina. On će vjerovatno oformiti koaliciju sa populističkom Strankom slobode koju predvodi Heinz Christian Strache koji ga je kritizirao tokom izborne kampanje.

On je u vladi već sedam godina. Mislim da smo vidjeli mnogo stvari koje su nam nešto otkrile, on je odgovoran za negativne odluke, a kao ministar za integracije napravio je neke ozbiljne greške, rekao je Strache.

Ovi izbori su održani nakon kolapsa austrijske koalicione vlade početkom godine. Austrijski kancelar Christian Kern je izrazio optimizam na izborni dan, iako je gradonačelnik centralne oblasti Beča bio skeptičan.

Austrija je u teškoj situaciji. Bojim se da se stvari, ako desnica pobijedi, neće izmijeniti na bolje. Ja to kažem kao gradonačelnik oblasti stranke Zelenih, stvari se neće razvijati u dobrom pravcu.

Austrija, zemlja od nešto manje od 9 miliona stanovnika, prihvatila je 90 hiljada azilanata od 2015. Prošlog decembra, kandidat Stranke slobode Norbert Hofer je zamalo pobijedio na predsjedničkim izborima nakon što je provodio kampanju na osnovu anti-imigrantske platforme. Stoga Austrijanci strahuju da će Kurz vjerovatno oformiti koaliciju sa Strankom slobode, koju je osnovao bivši nacista, nego sa Socijaldemokratskom strankom.

Nakon 1945 političari su bili tu za narod, ali po mom mišljenju, to više nije slučaj, kaže 88-godišnja stanovnica Beča.

Stoga bi sa izborom najmlađeg lidera na svijetu austrijska politika mogla vidjeti pomak ka desnici po prvi put u više godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG