Linkovi

INTERVJU William Bryan: Nauka i tehnologija u službi spašavanja


William Bryan, podsekretar za nauku i tehnologiju
William Bryan, podsekretar za nauku i tehnologiju

U sklopu civilne NATO vježbe «Bosna i Hercegovina 2017» učesnici iz četiri zemlje dobili su priliku da koriste softver NICS (National Incident Comamnd System) koji omogućava bolju komunikaciju i razmjenu podataka između spasilaca, komandi ali i različitih zemalja.

Softver je razvijena na Univerzitetu MIT u SAD-u, a pod pokroviteljstvom odjela za nauku i ttehnologiju Ministarsva domovinske sigurnosti SAD-a.

U bazi vježbe u Tuzli za Glas Amerike je govorio William N. Bryan podsekretar za nauku i tehnologiju u ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a

VOA: Možete li nam reći o cilju vaše današnje posjete?

Da, cilj današnje posjete jeste vidjeti kako integracija našeg sistema nove generacije za komandovanje u incidentima, može podržati operacije NATO-a i partnerskih zemalja.

VOA: Koja je bila ideja iz odluke za razvijanje softvera kao što je NICS (National Incident Command System)?

Moje vojno iskustvo ali i iskustvo u odgovorima na prirodne nesreće u zadbjih 14 godina u SAD-u pokazalo mi je da je ključna komponenta u tim trenucima komunikacija. Dakle,

Razvijanje ovog alate je u stvari priča o saradnji, koordinaciji i saradnji. Svi žele imati svoj sistem koji će koristiti u odgovoru na katastrofu.

Ono što se dešava, kada imate regiju sa više zemalja, poput ove, je da sistemi ne uspjevaju uvijek da rade jedni s drugima u vremenu kada trebaju saradjivati i odgovoriti na katastrofu.

Dakle, NICS u stvari pomaže u spajanju stih sistema u ozračju saradnje i omogućava razmjenu informacija kao nikada prije. Zbog toga je ovo prilično historijski.

VOA: Da li ste imali prilike čuti o rezultatima koje je sistem pokazao u ovoj vježbi?

Da, odgovor je jako dobar. .Jedna stvar kojom sam i ja iznenadjen je da su čak i ovdje na terenu uspjeli da sistem prilagode specifičnim potrebama svake zemlje. Mislim da je to sjajna prilika, u uslovima žive vježbe, na terenu, uspjeti se prilagođavati u hodu.

NICS (National Incident Command System)
NICS (National Incident Command System)

VOA: Šta očekujete od vježbe i prezentacije sistema zemljama Zapadnog Balkana?

Prvo, očekujem da ćemo biti u mogućnosti da sistem razvijemo još više te da ga prilagodimo još i većem broju zemalja. Stavljamo ga na github i time će postati dostupan mnogim spasilačkim zajednicama i iz toga ćemo da naučimo lekcije.

Mi u odjelu za nauku i tehnologiju u Mministarstvu domovinske sigurnosti želimo da uložimo napore da od onog što radimo bude koristi, osim za vanjski svijet, i za nas u SAD-u. Lekcije koje smo naučili ovdje bićemo u prilici da prenesemo i prilagodimo našim spasiocima u SAD-u.

VOA: Možete li nam reći više o budućnosti ovog projekta?

Nastavićemo da ga razvijamo i dalje. Tokom ove vježbe radili smo sa samo četiri zemlje, ali su informacije bile dostupne svakoj od njih. To su pored Bosne i Hercegovine, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora. Projekt je izazvao dosta zanimanja. Mislim da će NATO željeti baviti se tim da sistem učini dosstupnim široj zajednici.

VOA: Na kraju, recite nam o sigurnosti podataka koje se sakupe u sistemu?

Mnogo je bavljenja sigurnošću uloženo u ovaj projekat. To je za nas uvijek i veliki izazov, razmišljati unaprijed u smislu priejtnji iz cyber perspektive i to je definitivno dio u razvoju ovog projekta.

Pogldajte TV priču o NICS sistemu.

NICS - Softver za upravljanje spašavanjem u katastrofama
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

XS
SM
MD
LG