Linkovi

Na provjeri mogućnost sukoba interesa u preduzeću Aerodromi RS


Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača objavljena na web portalu Aerodromi Republike Srpske
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača objavljena na web portalu Aerodromi Republike Srpske

Nakon što su „Putevi Republike Srpske (RS)“ danas raskinuli ugovor sa firmom „Way 2 Go“, koja je donedavno bila u vlasništvu njihovog zaposlenika Zorana Injca, o poništenju ugovora razmišljaju i u „Aerodromima RS“, u kojima je Injac predsjednik Nadzornog odbora, otkriva portal CAPITAL.

Iako je juče tvrdio da nema nikakvog sukoba interesa u tome što je posao težak 75.000 KM dodijelio firmi predsjednika Nadzornog odbora, direktor „Aerodroma RS“ Miroslav Janjić danas je promijenio mišljenje i nagovijestio mogućnost raskida ugovora.

„Provjeravamo svu dokumentaciju. Ako se utvrdi da je Injac, u momentu dodjele ugovora, imao 50 odsto vlasništva nad firmom „Way 2 Go“, naravno da ćemo raskinuti ugovor“, kazao je Janjić za CAPITAL.

Ukoliko imaju ozbiljne namjere, za provjeru im neće trebati puno vremena.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu za CAPITAL su već potvrdili da je ova firma osnovana 28. aprila ove godine, a da je vlasnička struktura promijenjena tek 18. septembra, kada je Injac vlasništvo prenio na treću osobu.

Sve ovo dešava se mjesec dana nakon što su mu „Putevi RS“ (17. avgusta) i „Aerodromi RS“ (24. avgusta) dodijelili ugovor za poslove teške oko 167.000 KM.

“Putevi RS” danas, nakon poništenja ugovora, utvrđuju i odgovornost Zorana Injca koji je u njihovoj javnoj nabavci bio kontakt osoba.

“Provjeravamo da li je povrijeđen Zakon o radu RS. Ako se utvrdi odgovornost, budite sigurni da će Injac biti sankcionisan. Možete me pozvati za mjesec dana da provjerite da li sam slagao”, kazao je za CAPITAL direktor “Puteva RS” Nenad Nešić.

Prema Zakonu o javnim nabavkama “ugovorni organ ne smije zaključivati ugovore o javnoj nabavci s privrednim subjektom, ako je član nadzornog odbora tog ugovornog organa istovremeno vlasnik poslovnog udjela, akcija odnosno drugih prava na osnovu kojih učestvuje u upravljanju, odnosno u kapitalu tog privrednog subjekta s više od 20 odsto“.

Pored ograničenja prema Zakonu o javnim nabavkama, i Zakon o javnim preduzećima RS sadrži odredbe o sukobu interesa i propisuje obavezu članovima nadzornog odbora da omoguće uvid u sve odnose ili transakcije koje bi mogle dovesti do sukoba interesa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG