Linkovi

BiH

Sastanak u Predsjedništvu: Osigurati nesmetane izbore 2018.


Sastanak u Predsjedništvu BiH 13-Sep-2017
Sastanak u Predsjedništvu BiH 13-Sep-2017

Cormack i Wigemark putem saopćenja javljaju da su poručili da je odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opšti izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

Naglašeno je da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati zemlju standardima Evropske unije.

U saopštenju za javnost EU u BiH navodi se da SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da zemlja napreduje na putu ka EU.

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka, također pisana poruka u kojoj stoji:

"... razgovarano o trenutnoj situaciji na području evroatlantskih integracija BiH. Dr. Čović je informisao ambasadoricu Cormack i specijalnog predstavnika Wigemarka o aktivnostima koje se sprovode na svim nivoima vlasti, s ciljem što skorijeg i efikasnijeg približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je izuzetan značaj ispunjavanja preostalih uslova za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU u 2018. godini i aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO-u do kraja 2017. godine.

Istakao je, također, kako su za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine posebno važne socijalno-privredne reforme, ali i one političkog karaktera, poput neophodne izmjene izbornog zakonodavstva, čija je svrha osigurati jednaka prava pripadnicima sva tri konstitutivna naroda i svih onih koji se tako ne izjašnjavaju."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG