Linkovi

Trump predvodi komemoraciju povodom 11. septembra


Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump minutom šutnje odaje počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. godine
Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump minutom šutnje odaje počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. godine

Američki predsjednik Donald Trump predvodi komemoraciju započetu minutom šutnje u Bijeloj kući, na obilježavanju 16 godišnjice od terorističkog napada 11. septembra 2001., na Sjedinjene američke države (SAD).

Skoro 3.000 ljudi ubijeno je kada su napadači oteli četri putnička aviona i zakucali ih u kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, u zgradu Penatgona u Washingtonu, te u ruralnu oblast Pennsylvaniji.

Trump koji predvodi komemoraciju sa suprugom Melanijom prvo je tačno u 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu minutom ćutanja odao poštu žrtvama u momentu kada se prvi avion zabio u WTC.

Minutom šutnje također je odata pošta u New Yorku na memorijalu Nulta tačka (Groun Zero memorial) u blizini mjesta obnovljnog WTC, gdje se po tradiciji okupljaju porodice žrtava i čitaju njihova imena.

Predsjednik i prva dama potom su odali poštu na groblju Pentagon, gdje Trump upravo drži govor.

„Užas i bol tog mračnog dana zauvijek se nalazi u našem sjećanju”, rekao je Trump.

Govoreći o žrtvama, Trump je rekao: „Mi ih žalimo, poštujemo i obećavamo da ih nikada zaboraviti nećemo.”

Potpredsjednik SAD Mike Pence na obilježavanju je godišnjice u Shanksvilleu u Pennsylvaniji.

Uoči godišnjice Trump je dane od 8. do 10. septembra, proglasio Danima molitve i sjećanja, a 11. septembar Patriotskim danom.

Nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine, uslijedila je američka invazija na Avganistan, a potom i Irak.

Glavnog osumnjičenog za organizaciju napada na SAD, lidera terorističke mreže al-Qaida, Osamu Bin Ladena američke specijalne jedinice su locirale i ubile u Abotabadu u Pakistanu 2. maja 2011. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG