Linkovi

BiH

Nakon spašavanja dvoje Danaca sa Maglića: Na planine samo uz opremu i informacije


Planina Maglić
Planina Maglić

Dvoje danskih državljana spašeno je u četvrtak navečer ispod samog vrha planine Maglić, u blizini Foče.

Jedan od učesnika akcije spašavanja iz Planinarskog društva Zelengora, Karlo Šimović za Glas Amerike je opisao taj događaj.

"U četvrtak oko 18 sati, smo primili poziv od danskog državljanina koji se sa djevojkom nalazio ispod samog vrha Maglića. Njih dvoje bez adekvatne opreme (odjeća, obuća) i bez informacija o planini našli su se u teškoj situaciji.

Naime, na Maglić su popeli sa strane Trnovačkog jezera. Staza sa jezera je tehnički gledano najlakša. U povratku su se, u neznanju, odlučili za najteži, alpinistički smjer.

Shvativši da su se našli zarobljeni u stijenama, pozvali su pomoć. Nas trojica članova Planinarskog društva "Zelengora", Đorđe Miletić, Srđan Kulić i ja, smo se odmah uputili do Prijevora.

Prijevor je polazna tačka uspona na Maglić. Tim alpinističkim smjerom, po mraku, praktično smo trčali do njih. Svo vrijeme smo imali kontakt sa njima preko telefona i baterijskih lampi.

Povrijeđena planinarka
Povrijeđena planinarka

Oko 22:15h smo stigli do njih. Bili su uplašeni i promrzli na nadmorskoj visini od 2.300 metara. Djevojka je imala povrijeđeno koljeno.

Odmah smo ih dobro obukli, dali hranu, piće i potrebne medikamente. Nakon toga smo krenuli da ih spuštamo do Prijevora.

Djevojku smo praktično nosili. Spuštanje je trajalo oko dva sata. Na kraju smo bezbjedno sišli na Prijevor, gdje je bilo njihovo vozilo i gdje su do tada stigle i ekipe Gorske službe spašavanja."

Šimović nakon ovog događaja upozorava planinare da prilikom uspona ponesu adekvatnu opremu te istraže dovoljno informacije o mjestima prema kojim su krenuli.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG