Linkovi

BRDO KOD KRANJA: Region zajedno u borbi


Ministri unutrašnjih poslova EU
Ministri unutrašnjih poslova EU

Cilj koji su danas ozvaničili ministri unutrašnjih poslova zemlja EU i regiona je poboljšanje saradnje u oblasti sigurnosti u regionu, kroz sprečavanje dupliciranja postojećih mehanizama i inicijativa, te usklađivanje ciljeva svih zemlja prema zajednički utvrđenim prioritetima u ovoj oblasti. Pored terorizma, zajedničko djelovanje se odnosi i na borbu protiv teškog kriminala i jačanje granične sigurnosti, saopštava Ministarstvo sigurnosti BiH.

„Svima nama je dobro poznato da samo integrirani pristup omogućava pregled i koordinaciju šire saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti u regionu. Predloženi koncept predviđa sistemski pristup koji će omogućiti konkretne rezultate u ovoj izuzetno važnoj oblasti za države Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji“, kazao je ministar Dragan Mektić.

Ministar Mektić je održao bilateralni sastanak sa ministricom unutrašnjih poslova Slovenije Vesnom Györkös Žnidar sa kojom je razgovarao o unaprjeđenju saradnje, posebno u borbi protiv korupcije i terorizma, ilegalnih migracija te daljoj podršci Slovenije na putu BiH ka evropskim integracijama.

Borba protiv terorizma bila je glavna tema i tokom sastanka sa direktorom DCAF-a Thomasom Guerberom i direktorom DCAF-a Ljubljana Antonom Travnerom.

Također, razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata koji se odnose na poboljšanje granične kontrole i čuvanje granice te saradnje sa zemljama regije u ovoj oblasti navode u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG