Linkovi

UN: Sjevernokorejski nuklearni program najozbiljnija svjetska prijetnja


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres

Tenzije poslije najnovijeg nuklearne probe Pjongjanga nastavljaju da se zaoštravaju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres ocjenio je da je sjevernokorejski nuklearni program najozbiljnija prijetnja s kojom se svijet trenutno suočava i upozorio da bi „pooštrena retorika mogla da dovede do neželjenih posledica i da rešenje mora biti političko”.

Sjeverna Koreja se danas proglasila „punom nuklearnom silom koja posjeduje interkontinentalnu raketu, kao i atomsku i hidrogensku bombu”. A predsjednik Donald Trump najavio je da će dozvoliti Južnoj Koreji i Japanu da od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kupe sofisticiranu vojnu opremu i ukinuti ograničenja na južnokorejske rakete.

Nove vojne vježbe

Južnokorejski ratni brodovi jutros su izveli nove vježbe sa bojevom municijom.

„Vježba je izvedena da bi se provjerila borbena gotovost mornarice u okviru priprema za provokacije Sjeverne Koreje na moru i osnažila njena odlučnost da kazni neprijatelja”, rekao je portparol južnokorejske mornarice.

Nekoliko sati ranije, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley uputila je otvoreno upozorenje sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu.

„Njegova nedozovljena upotreba raketa i nuklearne prijetnje pokazuju da traži rat”, kazala je Haley.

Sve opcije na stolu

Predsjednik Donald Trump poručio je da su „na stolu sve opcije za rješavanje sjevernokorejske prijetnje”. Trump je telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se zalaže za diplomatsko rješenje.

Washington se pak sve više kreće vojnim putem – Bijela kuća odobrila je Južnoj Koreji i Japanu kupovinu dodatne vojne opreme i odobrila zahtjev Seula za postavljanje snažnijih bojevih glava na rakete.

Svjetski lideri međutim zahtijevaju od SAD-a da ublaže retoriku. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi, kako se izrazio, podsticanje vojne histerije moglo da dovede do globalne katastrofe, te da zaoštravanje sankcija protiv Sjeverne Koreje ne bi promijenilo vlast u Pjongjangu.

„Upotreba svih vrsta sankcija u ovom slučaju je beskorisna i neefikasna. Oni će radije da jedu travu nego da odustanu od nuklarnog programa ako se ne osjećaju bezbjednim. Trebalo bi da se okrenemo dijalogu svih zainteresovanih strana”, rekao je Putin.

„Pokloni” Sjeverne Koreje

Najnovija sjevernokorejska nuklearna proba je možda promijenila odnos snaga. Neimenovani američki obavještajni zvaničnik rekao je televiziji ABC da je u pitanju bio test usavršene nuklearne naprave. Sjeverna Koreja tvrdi da je u pitanju bila hidrogenska bomba – što je prijetnja kojom je možda prekoračena američka crvena linija.

„Sjedinjene Države će primiti još poklona iz moje zemlje dok god se oslanjaju na bezobzirne provokacije i bezuspješne pokušaje da izvrše pritisak na Sjevernu Koreju”, upozorio je sjevernokorejski ambasador u Ženevi.

U međuvremenu, za Južnokorejce, sjenka rata je svakim danom sve veća.„Strah me je da ću, ako bude rata, morati da ostavim ženu i dijete i da idem da se borim”, kaže jedan stanovnik Seula.

Američke diplomate će u Ujedinjenim nacijama ove nedjelje predložiti novu rezoluciju u Sjevernoj Koreji, uz nadu da će se o njoj brzo glasati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG