Linkovi

TRUMP: Razgovor s Pyongyangom „nije adekvatan odgovor”


Predsjednici SAD-a i Sjeverne Koreje na televiziji u Seulu

Američki predsjednik Donald Trump kaže da „razgovor nije adekvatan odgovor“ na novu prijetnju Sjeverne Koreje koja je ponovo lansirala raketu preko Japana.

Trump je na Twitteru napisao da Sjedinjene Američke Države (SAD) sa Sjevernom Korejom „razgovaraju već 25 godina i da im Pyongyang iznuđuje novac i da razgovor nije odgovor“.

Sekretar za odbranu Jim Mattis u reagovanju na izjavu predsjednika tvrdi suprotno: da SAD nikad ne odustaju od diplomatskih rješenja. Sjeverna Koreja brani ispaljivanje rakete preko Japana i saopštava da je to odgovor na zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD-a.

Severnokorejska državna novinska agencija citirala je Kim Jong Una koji je rekao da je ispaljivanje rakete bilo nalik „pravom ratu” i da je to prvi korak Pyongyanga u vojnim operacijama na Pacifiku i „značajan uvod u obuzdavanju Guama”.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in saglasili su se da treba maksimalno pritisnuti Sjevernu Koreju da krizu počne da riješava dijalogom. 15 članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) već je preduzelo korake u tom pravcu i tokom hitne sjednice pozdravilo saopštenje predsjednika u kojem osuđuje lansiranje rakete preko Japana.

„Mislim da je to bilo snažno i dobro saopštenje. Jednoglasno smo ga usvojili i mislim da šalje dobru poruku Sjevernoj Koreji. Ponavljam, nadam se da će Sjeverna Koreja poslušati Vijeće sigurnosti UN-a i da će se svega pridržavati.

Razgovaraćemo o narednim potezima. Ne možemo da predvidimo ishod, ali se nadam da ćemo usvojiti rezoluciju koja se oslanja na izjavu predsjednika”, rekao je ambasador Japana u UN-u Koro Bessho.

Američka ambasadorka u UN-u Nikki Haley poziva druge zemlje da se pridruže u osudi Sjeverne Koreje.

„Pozivamo sve zemlje da striktno, u potpunosti i odmah primjene sankcije koje je Vijeće sigurnosti usvojilo protiv Sjeverne Koreje. Svijet je ujedinjen protiv Sjeverne Koreje, nema sumnje u to. Vrijeme je da režim u Pyongyangu shvati u kakvu se opasnost upušta. SAD neće dozvoliti da ovo bezakonje potraje, i ostatak svijeta je uz nas.”

Kina se pridružila osudi Sjeverne Koreje, ali je njen ambasador pozvao zemlje članice da pokažu uzdržanost i izbjegavaju uzajamno provokativne akcije. I kineski i ruski ambasador su naglasili da ne postoji vojno rješenje za ovu krizu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG